Νησίδα Η/Υ

Η Νησίδα Η/Υ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 εξοπλισμένη αρχικά με 10 υπολογιστές και έφτασε σήμερα να φιλοξενεί 28 Η/Υ τεχνολογίας Intel® Core™i7, με 8-64 GB RAM, ύστερα από ανανεώσεις του εξοπλισμού με δαπάνες του δημοσίου αλλά και ύστερα από σημαντική δωρεά της εταιρίας BETA-CAE. Κάθε υπολογιστής συνοδεύεται από οθόνη TFT 15" ή 19", ενώ υπάρχει εγκατεστημένος προβολέας που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ακαδημαϊκών μαθημάτων που πραγματοποιούνται.

H Νησίδα Η/Υ χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διεξαγωγή μαθημάτων, καθώς και για την διεξαγωγή εξειδικευμένων υπολογισμών και εργασιών απο φοιτητές και ομάδες φοιτητών.

Η Νησίδα είναι εγκατεστημένη στο ισόγειο του κτιρίου Ε14 (είσοδος επί της 3ης Σεπτ.). Οι υπολογιστές είναι διαθέσιμοι στους φοιτητές εκτός των ωρών μαθημάτων (φαίνονται εδώ), μόνο με ευθύνη και εποπτεία διδάσκοντος - μέλους ΔΕΠ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Καθηγητής Κώστας Καρατζάς Υπεύθυνος Νησίδας Η/Υ kkara@auth.gr
     

 • ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

  Οι υπολογιστές της Νησίδας είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και λογισμικά που χρειάζονται οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Όλα τα μηχανήματα λειτουργούν σε περιβάλλον Wιndows 10, έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο και διαθέτουν CD.

 • Το λογισμικό που διαθέτουν οι υπολογιστές ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών και τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

 

 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MICROSOFT

  Το Κ.Η.Δ. του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την εταιρία Microsoft προσφέρει στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές και διδακτικό προσωπικό), τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν το σύνολο του λογισμικού της εταιρείας. Ως μέλος, το τμήμα μπορεί να εγκαθιστά λογισμικό στα εργαστήρια του, αλλά και το προσωπικό και οι φοιτητές μπορούν να εγκαταστήσουν το λογισμικό στους προσωπικούς τους Η/Υ.
   

 • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
  Κατά τη δίαρκεια του πανεπιστημιακού έτους με γνώμονα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των φοιτητών, διεξάγονται σεμινάρια, τα οποία μπορεί να τα παρακολουθήσει κάθε προπτυχιακός ή/και μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος.

Τη διαχείριση της Νησίδας Η/Υ του Τμήματος έχει το Κ.Η.Δ. του ΑΠΘ. Οι διδάσκοντες που χρειάζονται νέο λογισμικό θα πρέπει να απευθυνθούν στο Κ.Η.Δ. για έλεγχο διαθεσιμότητας και για την εγκατάστασή του.

 • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΗΣΙΔΑΣ Η/Υ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Για την καλύτερη λειτουργία της Νησίδας Η/Υ παρακαλούνται οι χρήστες να τηρούν ορισμένους κανόνες.

 1. Η χρήση της Νησίδας επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και μόνο με επίβλεψη και ευθύνη διδάσκοντα.
 2. Ένας μόνο χρήστης ανά H/Y.
 3. Απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση φαγητού ή ροφημάτων.
 4. Απαγορεύεται η χρήση των υπολογιστών με τρόπο που ενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες, καθώς και με τρόπο που προσβάλει την δημόσια αιδώ. Ανάρμοστη συμπεριφορά φοιτητή θα αναφέρεται, με όποιες συνέπειες έχει αυτό.
 5. Κατά την αποχώρηση θα πρέπει να κλείνετε τους Η/Υ και το παράθυρο του χώρου.
 6. Ο διδάσκων που χρηστιμοποιεί την αίθουσα θα πρέπει να φροντίζει κατά την αναχώρισή του να κλείνει παράθυρα, προβολές και Η/Υ (εκτός από συτούς που μπορεί να φέρουν ειδική σήμανση και άρα χρησιμοποιούνται γαι εκτέλεση υπλογισμών), και να κλειδώνει την αίθουσα.